Savoir vivre przy stole, o czym należy pamiętać?
Pojęcie „savoir vivre” przywędrowało z dalekiej Francji. Oznacza zaś szereg zasad i reguł, które decydują o kulturze przy stole. Wydawałoby się, że jego znaczenie już przeszło do lamusa. Kto jednak tak myśli, jest w wielkim błędzie, ponieważ pojęcie to z biegiem czasu poszerzyło swój zakres znaczeniowy. Pomimo, iż świat stał się nowoczesny, reguły kulturalnego postępowania przetrwały wszystkie pokolenia, aż do dziś. Są one wymagane w pracy, we wszelkiego rodzaju instytucjach użyteczności publicznej, przy okazji oficjalnych imprez, ale przede wszystkich sprawdzają się na co dzień. W poniższym artykule postaramy się odpowiedzieć na pytanie, o czym należy pamiętać przy stole kierując się zasadami savoir vivre.
wygląd stołu
Najważniejsze jest, aby stół wizualnie prezentował się wzorowo. Niedopuszczalne jest, aby obrus był wymięty, a sztućce poplamione, gdyż te niedociągnięcia od razu rzucają się w oczy powodując niesmak i niezadowolenie osób zasiadających do stołu. Również dekoracja stołu powinna być odpowiednia. Należy zastosować delikatne, ale znaczące elementy dekoracyjne, które sprawią dobre wrażenie na gościach. Nie należy zapominać o drobiazgach, takich jak serwetki, odpowiednie ułożenie sztućców. Przy stole nie powinno sadzać się gości ciasno, gdyż zakłóca to przestrzeń i powoduje dyskomfort w rozmowie między biesiadnikami.
fot. KBurns photoxpress
alkohol
To zadanie spoczywa na gospodarzu domu. Trzeba przestrzegać jednej zasady, mianowicie alkohol powinniśmy postawić na oddzielnym stoliku obok głównego stołu jadalnego. Nigdy nie powinien stać na stole, a tym bardziej na samym środku, jako główna „zastawa stołu”. Gospodarze zaś dbają, aby goście mieli odpowiednio napełnione kieliszki.
egzotyczne potrawy
Dość popularne stały się ostatnio na wykwintnych przyjęciach oraz bankietach potrawy z owoców morza, czyli ślimaki, ośmiornice oraz inne przysmaki. Nie każdy jednak wie, w jaki sposób prawidłowo powinno się jeść takie potrawy. Jeżeli nie wiemy, zapytajmy kogoś obeznanego z kulturą i sposobami jedzenia tego typu potraw, aby nie wyjść na osobę bez obycia.
znaki specjalne
W etykiecie spożywania posiłków zachowały się pewne znaki, które mówią o zamiarach konsumującego. Na przykład kiedy na talerzu widelec razem z nożem jest ułożony w kształcie litery V, oznacza, że gość jeszcze nie skończył jeść, tylko zrobił sobie chwilową przerwę. W tym czasie kategorycznie nie można zabrać talerza. Znakiem informującym o zakończonym posiłku jest ułożenie widelca i noża równolegle na talerzu. Wtedy gospodarze mogą zebrać talerz do mycia.
muzyka
Na każdym przyjęciu powinno być odrobinę muzyki dla poprawienia nastrojów oraz złagodzenie obyczajów, jednakże powinniśmy pamiętać, aby „płynęła” ona gdzieś w tle, gdyż głośna muzyka może zakłócać rozmowy prowadzone przez gości. Również należy mieć na uwadze wszystkich mieszkających wokół sąsiadów, którym nie powinniśmy zakłócać spokoju w godzinach wieczornych.
jak i z kim na przyjęcie
Ważne jest, aby na wszelkiego rodzaju przyjęciach, nie wyróżniać się w sposób negatywny np. strojem lub przyprowadzając osobę towarzyszącą, tam gdzie nie jest to oczekiwane. Zawsze lepiej nabyć odpowiednią wiedzę przed pójściem na przyjęcie. Niewiedza bywa kłopotliwa i nieprzyjemna, zarówno dla gości jak i gospodarzy. Nie chcemy przecież czuć się skrępowani, jak również nie chcemy, by nasze zachowanie było postrzegane jako prostackie. Na gospodarzach również spoczywa obowiązek poinformowania zawczasu zaproszonych osób o charakterze przyjęcia i o tym kto jeszcze będzie w nim uczestniczył.
-------------------------------------------Artykuł: Savoir vivre przy stole, o czym należy pamiętać? pochodzi z serwisu www.wieszak.net
-------------------------------------------O Autorze
Monika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz